Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как БДЖ ще финансира увеличението на заплатите от 2017

Петър Бунев, председател на СЖБ към КНСБ, доц. Симеон Ананиев от АБЖП и Марио Нинов от КТ Подкрепа в Бизнес старт, 07.10.2016

Петър Бунев, председател на СЖБ към КНСБ, доц. Симеон Ананиев от АБЖП, Марио Нинов от  КТ Подкрепа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Бунев, председател на СЖБ към КНСБ, доц. Симеон Ананиев от АБЖП, Марио Нинов от КТ Подкрепа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 ще бъдат вдигнати заплатите на експлоатационния персонал в българските железници. Липсата на кадри и натрупването на извънреден труд са едни от основните причини за увеличението на заплатите на определените като дефицитни длъжности. Това коментираха Петър Бунев от СЖБ към КНСБ, доц. Симеон Ананиев от АБЖП и Марио Нинов от "КТ Подкрепа" в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Същинските преговори за увеличение на заплатите са започнали още през август, поясниха Бунев и Нинов. Ниското заплащане и положеният извънреден труд в рамките на 350 часа при т.нар. дефицитни длъжности карат работодателите да се опитат да задържат кадрите и да привлекат нови такива, коментираха още те. Въпреки това изразиха съмнение, че по този начин ще бъдат запълнени свободните работни места. 

За първото полугодие както „БДЖ Пътнически превози“, така и БДЖ „Товарни превози“ са на печалба и могат да си позволят увеличението на заплатите, коментира Петър Бунев. "Печалбата е счетоводна и е по нов метод за отчитане. Съотношението между приходи и разходи е 2:1 в полза на разходите, поясни от своя страна доц. Симеон Ананиев от АБЖП.  

През годините БДЖ е недофинансирано с над 1 млрд. лева, посочи Марио Нинов. Използването на средства от концесията на Летище София за финансиране на БДЖ не е добър ход, смята той. Според него държавата би могла да задели средства по друг начин.  

Според Ананиев моделът на функциониране на БДЖ трябва да бъде сменен. „Нашият модел на железницата е от миналия век – и като диспечерско управление, и като цялостна организация на движението", посочи той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт