Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Студената война навлезе в нов етап

Симеон Николов в Бизнес старт, 06.10.2016

Симеон Николов, Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симеон Николов, Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нямаше изненада, че България загуби своя шанс за избор на главен секретар на ООН. Истинска изненада е, че се стигна толкова бързо до решение за избор на Антониу Гутериш. Очакванията бяха, че тепърва започва истинската игра, коментира Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

"Задкулисните договаряния, водени между страните и изострената ситуация между Русия и САЩ е повлияла при смяната на позицията на Русия и това е отстъпка от нейна страна", каза още Николов.

Относно контекста на гласуването на генерален секретар на ООН експертът каза, че събитията в Сирия са натежали най-много.

"Обстановката в Сирия е изострена до крайност. Чухме два последователни ултиматума от страна на Русия". 

Навлязохме в абсолютно нов етап на студената война и станахме свидетели на два удара под кръста от страна на Русия и САЩ, за което не се говори много, каза още експертът.

Какви са тези удари? Защо не се говори за тях? Каква ще е съдбата на т.нар. фронтови държави, сред които и България? Какви са трите причини за изненадващо бързото решение за избор на генерален секретар на ООН? Какви са факторите, които биха могли да доведат до разплитане на геополитическия възел?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт