Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои са диспропорциите при плана Юнкер

Георги Янакиев от представителството на ЕК в България. Бизнес старт, 6.10.2016

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер жестикулира след среща с вече бившия британски премиер Дейвид Камерън по време на преговорите за Brexit на 19 февруари 2016 Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер жестикулира след среща с вече бившия британски премиер Дейвид Камерън по време на преговорите за Brexit на 19 февруари 2016 Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Планът за инвестиции в Европа или планът "Юнкер", както е неофициално известен цели възстановяването на инвестициите в ЕС, защото се забелязва, че след кризата дори и да има ръст, той остава относително беден на инвестиции. Това заяви Георги Янакиев от представителството на ЕК в България в Бизнес старт с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Проблемът не е липсата на ликвидност, а че тя не стига до реалната икономика, каза Янакиев. Първата констатация беше, че планът работи много добре и най-големият успех беше при малките и средни предприятия, допълни той. 

Въпреки че основната част от помощта по плана "Юнкер" бива усвоявана от страните от Западна Европа, това е нормално с оглед тяхната големина и ниво на развитие, каза Янакиев. Ако погледнем обаче под друг ъгъл, а именно инвестиции към БВП, виждаме че доста източноевропейски държави изпъкват, включително България, която е шеста в ЕС по показателя на очаквано подкрепени инвестиции към БВП, добави той. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт