Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Възможно е да видим сливане на банки в следващите 12 месеца

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Бизнес старт, 04.10.2016

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доверието в банковата система се връща към институции, които са имали основание да бъдат подозирани в нередности, докато на системно ниво, то никога не си е отивало. Това каза главният изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му апетитът за нов риск се дирижира в момента по-скоро от клиентите, отколкото от банките. "Клиентите днес са много по-предпазливи, отколкото от периода преди кризата 2008-2009. Научиха се да работят с по-малко кредити, да управляват по-консервативно паричните си потоци“, отбеляза банкерът.

Банковият сектор в България е доста фрагментиран спрямо размера на икономиката, посочи още той. По думите му големите банки са по-рентабилни. Регулативните изисквания към една банка ще стават все по-тежки по отношение на капитал, системи за контрол и управление на риска. В това отношение малките банки биха могли да съществуват, но ще бъдат по-ниско рентабилни, смята Хампарцумян.

"Възможно е да видим подобни сделки в следващите 12 месеца", коментира още банкерът по повод на интереса на KBC Group към активите на OББ. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт