Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви са шансовете на България в битката за ООН?

Политолозите Иво Инджов и Борислав Виларов в Бизнес старт, 04.10.2016

Политолозите Иво Инджов (вляво) и Борислав Виларов (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Политолозите Иво Инджов (вляво) и Борислав Виларов (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което може да промени ситуацията, е пазарлъкът между петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и преди всичко отношенията между Русия и САЩ. В момента сме в период на голямо изостряне на конфликти, всичко ще зависи от това до колко те ще успеят да намерят допирни точки, за да излъчат председател. Забелязвам, че за разлика от преди сега повечето страни от Източна Европа започват да се обединяват около кандидатурата на Георгиева. Това коментира политологът Борислав Виларов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него Георгиева се е представила на много добро ниво при изслушването за генерален секретар на ООН. "Георгиева акцентира на 3 основни момента – климатичните промени, устойчивото развитие и превенцията при кризи. Всичко това беше пречупено през визията за това, че са необходими реформи. Не виждам нищо неолиберално в нейното изказване за това, че парите трябва да се управляват ефективно и едва след това трябва да се търсят нови ресурси", заяви той.

Думите му бяха провокирани от мнението на политолога Иво Инджов, според когото свръхочакванията за представянето на Георгиева не са се оправдали и тя е говорила доста шаблонно. "Сред критиките е, че тя изразява една неолиберална гледна точка. Трябва да се правят реформи разбира се, но когато има голяма бежанска вълна, земетресения, други кризи, трябва да има пари, които да са осигурени в аванс", подчерта той. 

Според него двете български кандидатури са по-скоро минус за България, макар че може да се намери и нещо положително от факта, че се фокусира повече внимание върху нашата страна. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт