Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как ТПТИ ще се отрази върху IT сектора?

Георги Димитров от Фондация Право и Интернет в Бизнес старт, 04.10.2016

Георги Димитров от Фондация "Право и Интернет". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Димитров от Фондация "Право и Интернет". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕК дава ясен знак, че подписването на търговските споразумения няма да е отстъпление от европейските практики и стандарти за защита на потребителите. В момента за да може един продукт да стигне от единия на другия пазар, той преминава през тежки сертификации. Понеже в Европа и САЩ има различни стандарти, приравняването e сложен процес и ето защо това беше една от темите, за които имаше буксуване през годините. Това коментира Георги Димитров от Фондация "Право и Интернет" в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му обаче споразумението ще е от ключово значение за нашата страна, защото "огромно парче от търговския износ на България се дължи именно на IT индустрията". Той заяви, че е оптимист скоро да се постигне договореност, като даде за пример подписаното споразумение с Канада. 

Димитров коментира и фармацевтичната индустрия в контекста на ТПТИ. "Във фармацевтичната индустрия, макар изискванията в САЩ за процеса по въвеждане на ново лекарство да са доста по-строги, те са по-динамични, по-бързи. В ЕС правилата са по-консервативни и, ако едно лекарство се произвежда в САЩ, за да се продава в ЕС, то трябва да мине през редица бюрократични бариери", обясни той, допълвайки че уеднаквяването на тези изисквания е много сложен и труден процес.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт