Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Данъкът за такситата е анахронизъм, но най-лесно се събира

Сава Комитов в Бизнес старт, 30.09.2016

Сава Комитов от Асоциацията на таксиметровите синдикати. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сава Комитов от Асоциацията на таксиметровите синдикати. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нито един ред икономически анализ за това как е определян от общините размерът на Алтернативния данък за превоз на пътници, който таксиметровите шофьори ще трябва да заплащат.  Това каза Сава Комитов от Асоциацията на таксиметровите синдикати в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. За София обяснението е било, че към патентния данък, плащан преди 10 години в размер на 650 лева, е добавена 40% инфлация, но не е ясно каква е причината да се използва този метод, заяви Комитов. "Когато става дума за таксита, се работи много несериозно". 

"Този данък е архаизъм, но най-лесно се събира". 

По думите на Сава Комитов консултациите с бранша са били формални и най-лесното решение е било да се направи месечна разпечатка за определен брой таксита, за да се види какъв е средният оборот. "Има разлики в оборотите, но те не надхвърлят 15-20%".

Гостът обясни, че "няма как печалбата на такситата в София да бъде 8500 лева годишно, за да има 850 лева годишен данък". 

"Пазарът е много наситен с таксита и едва ли някоя от таксиметровите компании би пипнал цените", категоричен бе Комитов.  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт