Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Да задължаваме ли студентите да работят в България

Саша Безуханова и доц. Григорий Вазов в Бизнес старт, 30.09.2016

Саша Безуханова от платформата MoveBG и доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Саша Безуханова от платформата MoveBG и доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Висшето образование е сбъркано изначално". Това казаха Саша Безуханова от платформата MoveBG и доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев по повод възможността студентите, които се обучават по държавна поръчка да бъдат задължавани след завършването за определен период от време да работят в България.  

"Категоричен съм, че трябва да има правила на играта и те тръгват от финансирането на държавните университети. Когато някой ми плаща образованието, трябва ли да се съобразявам с неговите изисквания – категорично "да". Не може държавата да финансира квалификацията на кадри, които веднага да отиват да работят навън", каза доцент Вазов.

По думите му годишната издръжка на 200 000 студенти в България в 36-те държавни университета е 400 млн. лв., които са крайно недостатъчни за наука, заплати за преподаватели и персонал и поддръжка на сграден фонд. 

"Трябва да се коментира и качеството на образованието. Днес българското образование не навсякъде предлага продукт на световно ниво, а това е ключово в една глобална, отворена образователна среда", каза Безуханова. Тя бе категорична, че "да се ограничават хората да правят избори къде да работят е отвъд свободите, които ние следваме". 

"Държавата инвестира в държавна поръчка, като така прави инвестиция в социалния си капитал. Разговорът за висшето образование трябва да се измести върху това как да се осигури среда да привличане на студенти от други европейски и неевропейски държави", подчерта Безуханова. 

Безуханова заяви:"Днес в България разчитаме на свобода на избора и движението. Само чрез качество можем да задържим младите хора", а доц. Вазов изтъкна: "Имаме и свобода за пропиляване на ресурс".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт