Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Deutsche Bank може да стане заложник на една геополитическа игра

Икономистът Димитър Събев, Бизнес старт, 28.09.2016

Икономистът Димитър Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Икономистът Димитър Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Светът на парите никога не е дистанциран от света на властта и политиката. Стават много големи размествания в геополитическия ред с Brexit и опита за еманципация на ЕС. Deutsche Bank може да стане заложник на една геополитическа игра, тъй като Великобритания беше тази, която водеше паричната и финансовата политика на ЕС. Сега тя остава някакъв гигант без баланс в силите и властта. Това каза икономистът Димитър Събев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Deutsche Bank е символ на германската държавност и й е помогнала да се превърне в най-голямата експортна икономика. "Въпросът е, че тя се дистанцира от образа на германската кредитна институция, започна да води в много пазари, които до преди бяха запазена марка за англосаксонските кредитни институции. В търговията на форекс пазарите до 2010 тя заемаше световен дял от 20%. Отклони се и именно там е нейната слабост", посочи икономистът.

Той коментира и трите основни възможности пред банката сега. "Едната възможност е да пусне нови акции на борсата. При сегашната цена това ще е неизгодна ситуация и ще разводни стойността на акционерите. Втората възможност е да продаде някое печелившо поделение, но това не става бързо, а и ще продаде доброто и ще остане с лошото. И третото решение е да се намеси държавата, но това е удар по репутацията на Германия и на самата банка, а и представлява един ход в предизборна година, който няма да е много по сърце на Меркел."  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт