Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Зелената енергия изравнява цените с традиционната през следващото десетилетие

Вим Томас, енергиен експерт на Shell International, в Бизнес старт, 27.09.2016

Вим Томас, енергиен експерт на Shell International. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Вим Томас, енергиен експерт на Shell International. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възобновяемата енергия все още е по-скъпа, но това е въпрос на време. През следващото десетилетие очакваме цената на соларната енергия да е конкурентна спрямо изкопаемите горива. Това ще се случи и без субсидии от правителствата. Това заяви Вим Томас, енергиен експерт на Shell International, в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него ОПЕК ще продължава да има силно влияние върху цените. "Много пъти в миналото сме били свидетели на дисбаланс между търсенето и предлагането. Това обикновено се случва тогава, когато се намесят и големите играчи. И важното е какъв ще бъде нашият отговор. Несъмнено и самият пазар ще се приспособи вероятно през 2018-2019", каза още Томас. 

Според прогнози на Shell International в енергийната система на бъдещето ще преобладават възобновяемите източници, но традиционните няма да изчезнат напълно. Три четвърти от енергийния микс ще бъде без въглеродни емисии, а останалата една четвърт ще бъде свързана с изкопаемите горива, тъй като те са необходими за сектори като химическата промишленост и авиацията. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт