Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво възпира младите хора от учителската професия?

Нели Колева от Заедно в час и Юлиян Петров от синдикат Образование към КТ Подкрепа в Бизнес старт, 27.09.2016

Нели Колева от Заедно в час. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Нели Колева от Заедно в час. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От завършващите педагогическо образование около 90% изобщо не влизат да преподават, а половината от тези, които го правят, напускат системата до 2 години. Проблемът е комплексен, като освен ниските заплати, липсва и добра подготовка във висшите учебни заведения за учителската професия. Това коментира Нели Колева от "Заедно в час" в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя разказа за дейността на организацията, която привлича към преподаването хора, които са имали други интереси и кариера и не са мислили да стават учители. Колева обяви, че като цяло кандидатстват хора от всички възрастови групи, но младите се справят по-успешно. 

"На първо място е финансовият проблем. Ние направихме изследване, че младите хора от 25 до 30 години биха започнали да работят като учители с 1500 лв. заплата, а учители над 55 години са готови да работят на 600 лв.", коментира Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

По думите му обаче младите, които завършват за учители, не са подготвени за това, което ги очаква в класните стаи. "Това е доста натоварена и административна професия, като с новия закон се увеличиха почти двойно административните задължения на учителите", подчерта Петров. 

Според него големият проблем на образователната реформа е фактът, че самите учители не вярват, че това, което се случва, ще доведе до нещо по-добро. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт