Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

3,5% от възрастните хора в България са в процес на развитие на бизнес

Проф. Димо Димов, преподавател в University of Bath, Бизнес старт, 27.09.2016

Проф. Димо Димов, преподавател в University of Bath. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Димо Димов, преподавател в University of Bath. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните няколко години се наблюдава промяна на начините за оценка и управление на риска. Осъзнава се, че в процеса на развитие на даден бизнес има един основен момент – разработването на бизнес модел, чрез който да се установи дали има база за развитие на бизнес. Това каза преподавателят в University of Bath проф. Димо Димов в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му проблемът при стартирането на даден бизнес е в концепцията, която хората имат за предприемачеството – те си мислят, че това е линеен процес. "Много често хората се опитват да съберат и анализират необходимата информация, така че да стане ясно, че има база за развитие на бизнес, но фактът е, че няма такава яснота. Трябва винаги да се стъпва с крачка напред. Идеята, че трябва да се намери инвеститор от самото начало, също не е валидна, тъй като един инвеститор може да стъпи в момента, в който има доказан бизнес модел", уточни той. 

Проф. Димов отбеляза още, че във Великобритания например има по-развити пазари в ранната степен на развитието на един бизнес и предприемачите могат да потърсят финансиране от инвеститори на рисков капитал. "Първото нещо, което прави един предприемач, е да влезе в мрежа с контакти с други предприемачи и да споделя техния опит, в резултат на което да разбере какво трябва да достигне преди да има комуникация с инвеститори", допълни експертът. По думите му около 11% от възрастните хора във Великобритания, САЩ или Естония например са в процес на развитие на бизнес, докато в България нивото на предприемачество достига 3,5%. Това означава, че 1 на всеки 30 човека е в процес на развитие на бизнес, коментира още проф. Димов. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт