Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Колко струва на бизнеса неефективната администрация

Камен Колев, зам.-председател на БСК, Бизнес старт, 26.09.2016

Камен Колев, зам.-председател на БСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Камен Колев, зам.-председател на БСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако вземем някои от основните администрации, с които бизнесът кореспондира, ще видим, че реализираните приходи от такси за предоставянето на публичните услуги, са 4-5 пъти повече от разходите, необходими за поддържане на администрацията и последващия контрол.Това каза зам.- председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му, през последните години, например 2014 спрямо 2012, разходите за държавно управление нарастват с 20%. Дялът на приходите от такси в държавния бюджет на България достига около 4,5%. В Словения например е 0,2%. Като дял в БВП, приходите от държавни такси в България са около 1%, а в Словения са 0,1%, отбеляза той.   

Според Колев решението на проблема, свързан с пряката връзка между нивата на корупция и тежестите, които администрацията поражда за бизнеса, се крие в електронизацията на публичните услуги. През последните 15 години са похарчени около 3 млрд. лева, но едва 8% от регистрите могат да осъществяват обмен на информация помежду си. 1/3 все още са на хартиен носител. 98% от около общо 2800 електронни публични услуги се предоставят само от 5 агенции, посочи той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт