Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трите аспекта на казуса АЕЦ Белене

Димитър Горов и Александър Ненков в Бизнес старт, 22.09.2016

Димитър Горов, депутат от БСП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Горов, депутат от БСП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Казусът АЕЦ „Белене“ има три аспекта – финансово-юридически, енергиен и политически. Това коментира депутатът от БСП Димитър Горов в предаването „Бизнес старт“ с Йонна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Политическият аспект е изиграл най-съществено значение при вземането на решение за размразяването на проекта АЕЦ "Белене", но с абсолютно недоказана ефективност от енергийна и финансова гледна точка, коментира от своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

По думите му през 2004-2005 е направен анализ, в който се казва, че след 10 години или към днешна дата в България ще има недостиг на електроенергия - нещо, което очевидно не е така. Тогавашното правителство приема решение да се размрази проектът. След това обаче през 2006 се сключва споразумение номер 5, което обуславя днешното решение на Арбитражния съд в Женева и на базата, на което България трябва да плати изработеното оборудване, допълни той. "Проблемът е, че в сключеното споразумение се казва - имаме едногодишен срок, в който трябва да сключим договор за изграждането на централата (целият пакет - не само оборудването, но от изграждането до влизането в експлоатация), като става въпрос за над 10 милиарди евро, обясни той.

Според Горов цената на проекта е значително по-ниска от 10 млрд. евро. Трябва да се търси отговорност защо и как е било сключено това споразумение и защо след това не е сключен договор. Депутатът коментира още, че би подкрепил създаването на анкетна комисия. По думите му проектът АЕЦ „Белене“ е жертва на геополитически интереси, които са се развили на територията на България. Въпросът коментира и Ненков, който обърна внимание на рентабилността на проекта и огромния излишък на електроенергия в България. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт