Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Законът за виното ще ограничи нарастването на лозовите площи

Даниела Фърцова от Агенцията по лозята и виното и Катя Йончева, вносител; Бизнес старт, 21.09.2016

Чаша червено вино бива наливана от бутилка, произведена Marchesi de Frescobaldi Societa Agricola Srl в Нипоцано, Италия Снимка: Marchesi de Frescobaldi Societa Agricola Srl Чаша червено вино бива наливана от бутилка, произведена Marchesi de Frescobaldi Societa Agricola Srl в Нипоцано, Италия Снимка: Marchesi de Frescobaldi Societa Agricola Srl

Реколтата при лозята тази година ще бъде по-добра от тази през дъждовната 2014, но няма да надмине най-добрата през последните няколко години - тази през 2013. Това заяви вносителят и издател на „Годишния каталог за виното“ Катя Йончева в „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с главния директор на главна дирекция „Контрол по лозаро – винарския сектор“ към Изпълнителната агенция по лозята и виното Даниела Фърцова тя говори за ситуацията около винения пазар и какво предвиждат новите регулации в сектора. Относителната слабост на реколтата тази година се дължи на това, че пролетта не беше много добра, добави Йончева.

Гроздоберът върви добре и започна по-рано от обичайно, каза Фърцова. Очаква се една добра и нелоша реколта, добави тя.

Новият Закон за лозята няма да ограничава засаждането на лозя, а ще въведе режим на ограничено нарастване на площите със лозови насаждения, заяви Фърцова. Това се налага във връзка с регламенти на ЕК, които целят запазване на качеството на продукта на фона на повишеното световно търсене, допълни тя.  

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт