Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще стабилизира ли ОПЕК цената на петрола

Христо Казанджиев от БЕФ, и Генади Гешев от ЕЛАНА Трейдинг, Бизнес старт, 21.09.2016

Христо Казанджиев от БЕФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Казанджиев от БЕФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спадът на цените на петрола ще продължи до края на годината до нива около $45-$50 за барел. Очакванията на анализатори са за увеличение на цените през 2017 в диапазона между $50-$70 за барел. "Лично аз съм скептичен поради фактори, които са извън логиката на пазара, свързани с геополитическите цели и въздействия. Не е тайна, че енергийните ресурси, в това число петролът, се използват като сериозен лост за въздействие в геополитическите игри на големите страни. Това каза Христо Казанджиев от БЕФ в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Опитите за достигане до споразумение за стабилизиране на пазара на петрол между страните членки на ОПЕК не се увенчаваха с успех до този момент преди всичко поради факта, че цените на петрола са ниски. Страните износителки, чийто нефт е основен двигател за техните икономики, се нуждаят от средства. Много от страните, в това число Саудитска Арабия, изпитват сериозни финансови проблеми, свързани с бюджетното планиране, и се стремят да компенсира с по-висок износ. В резултат на това се наблюдава пренасищане на пазара и цените на петрола са на ниски нива, коментира още той.  

В очакване на срещата на страните членки на ОПЕК в Алжир петролът се движи хаотично, но без някаква сериозна посока. "Не мисля, че ще се види трайна тенденция за ръст или понижение на цените преди официалното становище на участниците в срещата", коментира от своя страна финансовият анализатор Генади Гешев от ЕЛАНА Трейдинг.

"ОПЕК винаги ще бъде фактор, но не мисля, че повечето от пазарните участници приемат сериозно твърдения, че ще има намаление на добивните квоти", допълни анализаторът. Саудитска Арабия например е увеличила износа си на петрол до невиждани стойности от февруари 2016 насам. Според него позитивният факт за цените на петрола идва от САЩ. Вероятно това е началото на една по-трайна тенденция за понижение на петролните запаси, посочи Гешев. Няколко поредни пъти седмичните петролни запаси в САЩ бележат свиване. Ако тази тенденция се превърне в нещо устойчиво, тогава можем да станем свидетели на едно по-трайно поскъпване на петрола, смята Гешев. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт