Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Налага се нов прочит на идеята за осигурителните прагове

Лидия Шулева в Бизнес старт, 20.09.2016

Лидия Шулева, бивш социален министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, бивш социален министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Налага се нов прочит на идеята за минималните осигурителни прагове, но си заслужава да се направи дискусия за промените. Не може подходът, които е бил валиден преди 13 години, да продължава да бъде такъв и сега. Това каза бившият социален министър Лидия Шулева в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

"Създадоха се диспропорции в някои сектори. Новата рамка трябва да отразява реалностите, да подкрепя пазара на труда, както и добрите отношения между работодател и работник и то в среда, в която се усеща недостиг на работна сила. В сектори, където има недостиг и пазарен натиск, ще последват и по-високи заплати".

По думите на Шулева в България в момента се преговаря с около 80 бранша. "Много са раздробени. Заслужава си да се мисли за окрупняване".

"Не съм привърженик на регулациите. Като цяло предпочитам свободата на договаряне и либерализма, но за съжаление в България има много порочни практики и трябва да се извърви един път".

По думите на Шулева правосъдието е "най-важният елемент на икономическата свобода", защото инвеститорите са склонни да пренебрегнат всичко останало - и данъчни ставки, и наличие на квалифицирани кадри и т.н. с репликата: "Да, но нямате правосъдие!". "Докато това не се промени, отношението към нашата страна ще остане същото".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт