Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Колко голям е потенциалът на България в спа туризма

Сийка Кацарова и д-р Татяна Ангелова от Българския съюз по балнеология и спа туризъм в Бизнес старт, 20.09.2016

Сийка Кацарова (вдясно) и д-р Татяна Ангелова (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сийка Кацарова (вдясно) и д-р Татяна Ангелова (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За последните 10 години България се превърна в лидер по спа и балнеотуризъм на Балканите. Амбициите ни са тя да стане водеща в Европа. Това коментира Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите й секторът има нужда от осигуряване на добър достъп до дестинациите, изграждане на адекватна рехабилитационна и спа база в хотелите, които имат достъп до минерални води, както и добра подготовка на кадри.

Кацарова обяви, че инвестициите в сектора са над 100 млн. лв., като голяма част от тях идват от частния сектор. "От 15% от БВП, които създава туризмът, около 3% е делът на спа туризма. Потенциалът е двоен или троен в рамките на 6-7 години. Зависи как ще организираме предлагането и ще се позиционираме на пазара", каза тя. 

"Крайно време е администрацията да разбере, че България не може да бъде рекламирана само с летен, ски или културен туризъм. Спа туризмът е двигател на всички останали, защото е целогодишен", заяви на свой ред д-р Татяна Ангелова, ръководител на Медицинската комисия към Българския съюз по балнеология и спа туризъм. 

Тя коментира, че клиентите днес търсят качество и разнообразие в услугата и все повече българи търсят услугите на балнео- и спа туризма през уикендите. Ангелова каза още, че тепърва ще се разработва потенциалът на Предбалкана и, че е необходимо да се подобри състоянието на инфраструктурата в сектора.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт