Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дават ли резултат обединените действия срещу тероризма

Експертът по сигурността ген. Кирчо Киров и Марияна Стоянова от БЧК, Бизнес старт, 20.09.2016

Експертът по сигурността ген. Кирчо Киров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Експертът по сигурността ген. Кирчо Киров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Независимо от повишаването на интензитета на сътрудничеството между отделните държави органите за сигурност и разузнаване продължават да вървят една стъпка след организаторите на терористични действия. Големият проблем на службите е споделянето на информация и е факт, че тя е недооценена. Това коментира експертът по сигурността ген. Кирчо Киров в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му терористичните структури започват да променят своята тактика, използвайки по-малко взривни устройства, но разположени на повече места с цел да се предизвика по голяма паника. Киров каза още, че проблемите на миграцията и тероризма са основните предизвикателства пред международната общност, което се потвърждава от факта, че тези проблеми се коментират постоянно на срещите на ЕС и високи форуми като ООН

"Сега на преден план излиза паралелно да се работи както по охрана на границите на ЕС, така и по достъп до територия за тези, които наистина търсят убежище и имат право на него, и трето - да се насочат усилия към интеграция лицата, получили закрила", заяви Марияна Стоянова от БЧК. 

Тя обяви, че предстои пилотен проект за интеграция на малък брой бежанци на територията на две български общини. Той ще бъде в резултат на сътрудничеството между БЧК и НСОРБ. 

Очаквайте видео с целия разговор. 

Последни новини
Още от Бизнес старт