Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо България изостава по икономическа свобода

Явор Алексиев от ИПИ и Димитър Марков от ЦИД в Бизнес старт, 19.09.2016

Явор Алексиев от ИПИ (вдясно) и Димитър Марков от ЦИД (вляво). Снимка: Bloomberg TV  Bulgaria Явор Алексиев от ИПИ (вдясно) и Димитър Марков от ЦИД (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изоставането на България в класацията на института "Фрейзър" за икономическа свобода се дължи не толкова на това какво се случва в нашата държава, а на това какво се случва в други страни по света. В изследването нашата оценка минимално се покачва, но въпреки това 5-6 страни ни изпреварват. Това коментира икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му отделните индикатори показват, че позициите, в които се представяме добре, малко или много са ни привнесени отвън. "Например свобода на търговията е следствие на цялостната регулация на международната търговия, която е следствие от членството ни в ЕС. Добре се представяме по отношение на стабилността на парите заради валутния борд", каза той, допълвайки, че изоставаме в защитата на собствеността и бюджетната позиция.

Според Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията административната и съдебната реформи са ключов проблем, който България не успява да реши.

"Съдебната реформа се движи в някаква посока с някаква скорост, но ефективен резултат все още няма, няма предвидимост на случаите. Административната реформа остава в сянката на общия дебат, може би защото ЕК не ни е обърнала достатъчно внимание в тази посока", каза експертът, допълвайки, че в България контролните органи са изключително много както като брой хора, така и като средства, и въпреки това нарушенията и санкциите са почти пренебрежими на фона на ресурса, който се влага.

Марков коментира и, че нивата на корупция у нас са тревожно високи и нямат промяна още от преди присъединяването на страната към ЕС. Според него новият закон няма да я пребори, но най-положителното от него е, че има за цел да систематизира и подреди съществуващите в момента неефективни държавни органи.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт