Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Реформата в ЕС ще настъпи през 2019

Борислав Мавров от Европейския институт в Бизнес старт, 19.09.2916

Борислав Мавров от Европейския институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борислав Мавров от Европейския институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На срещата в Братислава европейските лидери начертаха решения, които показаха пътя, по който ЕС може да започне да преодолява кризата. Времето за реформа в ЕС ще дойде някъде към 2019. Това заяви Борислав Мавров от Европейския институт в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му по време на срещата европейските лидери в голяма степен са били загрижени, както за състоянието на съюза, така и за начина, по който решенията в Братислава ще бъдат интерпретирани в собствените им страни.

Той заяви, че е видял много малки, но и много конкретни стъпки за преодоляване на кризата, свързани с вътрешната и външната сигурност на ЕС и икономическата стабилност. "Направи ми впечатление един нов наратив, който беше предложен – досега винаги ЕС беше представен като успешен модел, гарантиращ мира и демокрацията, а сега вече започна да се артикулира въпросът със сигурността на европейските граждани и беше ясно формулирано, че тя ще бъде във фокуса на лидерите", допълни експертът.

Според него България мери членството си в ЕС предимно финансово и не се възползва от другите предимства, като това да започне да играе ключова роля за реформирането на блока.

Целия разговор може да видите във видеото:


 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт