Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Докъде стигнаха общите европейски политики в сферата на сигурността?

Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност в Бизнес старт, 19.09.2016

Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На срещата в Братислава беше поставена още веднъж необходимостта Европа по-ясно да се ангажира със собствената си сигурност. Нямаше много нови неща в предложенията. Това заяви Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му е много важно да се открои, че европейската сигурност не бива да се поставя отделно от НАТО. "Европейската отбрана винаги се е мислела като гарант на сигурността там, където НАТО няма да се ангажира пряко, защото в НАТО основната сила е САЩ", обясни експертът.

Според него България трябва да продължи да търси начини за общи политики, защото ако Европа бъде разделена и отделните държави вътре в съюза затворят границите си, натискът върху страни като България, Италия и Гърция ще бъде още по-голям. По думите на Божилов бъдещето на нашата страна е в Шенген, но е трудно да се прогнозира кога ще се присъедини.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт