Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо АЕЦ Белене може да се окаже необходим след 2025

Бившият директор на ЕСО доц. Валентин Колев и икономистът от ЦИД Мартин Владимиров в Бизнес старт, 16.09.2016

Бившият директор на ЕСО доц. Валентин Колев (вдясно) и икономистът от ЦИД Мартин Владимиров (вляво) Бившият директор на ЕСО доц. Валентин Колев (вдясно) и икономистът от ЦИД Мартин Владимиров (вляво)

Получиха се данни, че от 2025 ЕК и ЕС ще забранят производството на електроенергия от въглищни централи. Това е непотвърдена информация, но ако е вярна, България няма да може да осъществява нито енергийния, нито мощностния си капацитет и съответно аз ще преосмисля позицията си по отношение на АЕЦ "Белене", защото наистина ще имаме крещяща нужда от него. Това каза бившият директор на ЕСО доц. Валентин Колев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV  Bulgaria. 

В тази връзка той посочи, че е важно да се знае дали задължението към Русия в размер на 550 млн. евро е за единия или за двата блока. "Ако е за един блок, по-добрият вариант е да се изгради като седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Ако е за два, инфраструктурните разходи ще бъдат оправдани и проектът "Белене" е приемлив", допълни експертът. Колев прогнозира още, че ако забраната за производство от ТЕЦ-ове стане факт, цената на електроенергията ще се увеличи в световен мащаб. 

"Не мисля, че трябва да хвърляме обществото в паника, защото в момента имаме излишък на капацитет 3-4 пъти над потреблението в страната, при положение, че сме една от енергийно най-неефективните държави в ЕС", заяви на свой ред икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

По думите му дори да се наложи плащането към Русия да се извърши до края на годината, бюджетният дефицит едва ли ще надхвърли ограниченията от ЕС от 3%. "Смятам, че правителството е било толкова внимателно с харченето през първата половина на годината, именно защото е очаквало, че ще трябва да се разплати по случая с Белене", посочи икономистът.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт