Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България може да стане лечебницата на Европа

Емил Елмазов в Бизнес старт, 16.09.2016

Емил Елмазов от Съюза на билкарите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил Елмазов от Съюза на билкарите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Занапред, с развитието на билковите резервати и фитопавилионите за лечение на астма, България би могла да стане една здравница на Европа, защото не само е на трето място в света по многообразие на лечебни растения, но тук има достатъчно традиции". Това каза Емил Елмазов от Съюза на билкарите в България в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV  Bulgaria с водещ Йоанна Николова. За жалост, голяма част от записаните познания по билкарство са били унищожени по време на гоненията срещу богомилите, обясни гостът.

"Ние загубихме много, но ако погледнем към Китай, ще видим, че той направи от своето билкознание световен капитал за себе си. Разпространи го и, въпреки рестрикциите на световното фармацевтично лоби, сега не можем да намерим световна столица или голям град без китайска медицина. Този процес бе значимо подкрепен от тяхното правителство и държава".

По думите на Елмазов ароматерапията е част и продължение на билкарството и не се ограничава само с розовото и лавандуловото масло. "Ако говорим за български етерични масла, трябва да говорим за 40-50 масла, които са на разположение на ароматерапевтите". 

"Има много възможности да се заменят химически лекарства с ароматерапевтични субстанции, които се правят от чисти етерични масла. Тук тепърва има една голяма ниша. Защо трябва непременно да произвеждаме сурова и първично обработена продукция, която не дава истинската си стойност, а след това при нас да се връщат скъпоструващи препарати?".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт