Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2016 не бе добра година за българската роза и лавандула

Филип Лисичаров в Бизнес старт, 16.09.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реколтите на основните етерично-маслени култури за България - роза и лавандула, не бяха едни от най-добрите. Имаме ниски добиви при лавандулата и сериозно климатично влияние при розите. Това каза Филип Лисичаров, УС на Асоциацията по етеричните масла, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. "Не мога да кажа, че 2016 бе една от най-добрите години за българската роза и лавандула".

"При розите има сериозно търсене на пазара, а цените продължават да растат, а при лавандулата поради едно безпланово засаждане през последните няколко години стигнахме до свръхпроизводство. Още през тази година ще останат значителни количества непродадено лавандулово масло".

Традиционната българска лавандула, която се произвежда в Централна България, отговаря на Българския държавен стандарт и качеството е постоянно, каза още Лисичаров.

"Направени са много нови лавандулови насаждения в Северна България, от където излиза 60-70% от цялото българско производство. Там качеството не отговаря на никакви стандарти и дори не би трябвало да бъде етикетирано, като лавандулово масло. Няма контрол и е въпрос на време това производство да се срине, защото клиентът е свикнал на качеството. При розата проблемът е, че поради високите цени напоследък се появиха много фалшификати".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт