Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Справянето с казуса Белене изисква пряка държавна намеса

Проф. Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения и бившият директор на НЕК Георги Миков в Бизнес старт, 15.09.2016

Проф. Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За справянето с казуса "Белене" не може да се намери чисто частно решение, необходима е пряка държавна намеса. Всичко зависи от политиката на държавата в областта на енергетиката, тъй като енергийният пазар е силно регулиран. Това каза проф. Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му трябва да се използва или фискалният резерв, или да се търси допълнителен заем. "Бюджетът няма да бъде дестабилизиран. Дори да бъдат платени тези суми, можем да понесем този удара, но проблемът е, че непрекъснато покриваме загуби от грешни политически решения, което се отразява много зле на икономиката", посочи икономистът. Според него проблемите в енергетиката са в резултат на обърканата геостратегическа политика на редица правителства. 

Най-работещият вариант за "Белене" е да се платят разходите и в дългосрочен план да се търсят варианти да се продаде или да се имплементира в България, заяви на свой ред бившият директор на НЕК Георги Миков. Според него България няма нужда от енергийни мощности с мащаба на "Белене".

"Държавата няма работа да строи пряко мощности, ако има финансиране, проектът трябва да бъде осъществен на пазарен принцип. Фактът, че той не беше реализиран досега доказва неговата несъстоятелност", каза още Миков.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт