Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво е значението на иновациите за развитието на минната индустрия

Кшиштов Кубацки, директор на Координационния център за ЦИЕ на ЕИИТ, в Бизнес старт, 13.09.2016

Кшиштов Кубацки, директор на Координационния център за ЦИЕ на ЕИИТ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кшиштов Кубацки, директор на Координационния център за ЦИЕ на ЕИИТ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Иновациите в минния сектор имат важна роля и подпомагат ефективността на извършваните операции. Ако погледнем световната минна индустрия, има много депозити, които са или твърде малки, за да бъдат икономически позитивни днес, прекалено дълбоко под земята, или съществуват други предизвикателства, свързани с тях. Това каза директорът на Координационния център за Централна и Източна Европа на ЕИИТ Кшиштов Кубацки в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му минералните суровини на ЕИИТ са финансирани от ЕС, но и от други организации. "В момента имаме над 120 партньори от 23 страни в Европа", уточни той. "Фокусираме се върху три основни сфери - изследователска и развойна дейност, образование и предприемачество. Ако някой има добра идея как можем да подобрим ефективността на минното дело или как да приложим нова технология за преработване и рециклиране на материали, може да получи финансиране от нас", отбеляза Кубацки. 

Към днешна дата миннодобивната индустрия се намира в трудно положение заради ниските цени на металите. Въпреки това тя е циклична индустрия и трябва да се гледа дългосрочно на нейното развитие, коментира още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт