Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България с визия за бъдещето в областта на полярните изследвания

Проф. Христо Пимпирев, преподавател в СУ, и Драгомир Матеев от БАИ в Бизнес старт, 13.09.2016

Проф. Христо Пимпирев, преподавател в СУ, и Драгомир Матеев от БАИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Христо Пимпирев, преподавател в СУ, и Драгомир Матеев от БАИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С одобрената от правителството Национална програма за полярни изследвания, която обхваща периода до 2021, България показва, че има визия за бъдещето – нещо, което отличава развитите от останалите страни. Това каза преподавателят в СУ проф. Христо Пимпирев в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Програмата предвижда и включване на бизнеса във финансирането на част от проучванията. "За нас е много важно, че тази програма е петгодишна както от логистична гледна точка, така и от гледна точка на планирането", коментира от своя страна Драгомир Матеев от БАИ.

Той отбеляза, че ако се изпълнят и бъдат изцяло осигурени предвидените средства от 1 млн. лева, при добро планиране и разпределение в петгодишен период сумата, ще бъде достатъчна. За сравнение годишният бюджет на Чехия за полярни изследвания е 1 млн. евро, а на Испания - 15 млн. евро, допълни проф. Пимпирев.

Основните сектори, които имат интерес да инвестират в проучванията, са минно-геоложкият сектор, фармацевтичните компании, секторът на високите технологии, медицината. Основните приоритети ще бъдат насочени към науките за земята, промените в климата, биологията, екологията, картографията и геодезията и медицината, коментираха още експертите. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт