Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо работодателите бойкотираха преговорите за МОД

Олга Чугунска, БТПП; Ваня Григорова, КТ Подкрепа; Бизнес старт; 8.09.2016

Схема на динамиката на ръстовете на МРЗ, средната заплата и производителността на труда Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Схема на динамиката на ръстовете на МРЗ, средната заплата и производителността на труда Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато не се приеме консенсусен модел за нарастването на минималната работна заплата (МРЗ) преговори не може да бъдат водени. Това заяви Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с Ваня Григорова от КТ Подкрепа тя говори в "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова за преговорите за минимални осигурителни доходи (МОД). През последните години МРЗ се определя изцяло административно, което прави бизнес средата изключително непрогнозируема, допълни Чугунска. 

Механизмът за приемане на МОД е пределно ясен и той е преговори между работодатели и синдикати, каза Григорова. Смешно е внушенията за планова икономика и диктатура на пролетариата да идват от хора с номенклатурски произход, допълни тя. 

Според Чугунска няма смисъл да се преговаря, след като веднъж е било зададено административно определено дъно. Причината - синдикатите са постигнали целта си, благодарение на държавната намеса.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт