Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Видимото и невидимото от срещата на Г-20

Проф. Нако Стефанов в Бизнес старт, 07.09.2016

Проф. Нако Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Нако Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Геополитическите съображения са на първо място пред икономиката, Г-20 затъмни Г-7 и действително се наблюдава общо отслабване на Запада. Това е невидимата част от срещата на лидерите на Г-20 на 4 и 5 септември, заяви проф. Нако Стефанов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира развитието на отношенията между САЩ и Китай, като подчерта, че няма да има Г-2 и, че войната долар - юан ще се задълбочава. "Тези взаимоотношения, при цялата взаимообвързаност на двете икономики, пак дават повод да се смята, че геополитическите съображения взеха връх пред чисто икономическите процеси. Като че ли отношенията между САЩ и Китай тръгнаха в една по-негативна посока след тази среща", каза Стефанов. 

Той изрази съмнения за сключването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), тъй като и двамата кандидати за президент на САЩ се обявяват против него. Стефанов прогнозира, че в краткосрочен аспект може да се очаква запазване на баланса на международната сцена до изборите в САЩ, а след това ни очакват сериозни промени в геополитически план.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт