Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Равносметката след Г-20: Изтокът и Западът все по-разединени

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в Бизнес старт, 07.09.2016

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката присъстваше доста повече от икономиката на срещата на Г-20. Видяхме конфронтация и все по-голямо изостряне между Изтока и Запада от политическа гледна точка. Това коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Видяхме доста агресивна политика от страна на Китай, конфронтация със САЩ и Япония, една доста сериозна и агресивна политика на Русия. Наблюдавахме противопоставяне на Турция срещу САЩ и ЕС. От западна гледна точка сме свидетели на един разединен ЕС", обясни той, допълвайки, че разединението в ЕС достига своя апогей, а Вишеградската четворка набира все повече сили и поддръжници.

Бившият зам.-министър прогнозира победа на Доналд Тръмп в САЩ, като заяви, че неговата предизборна кампания и кампанията за излизане на Великобритания от ЕС са подходили по един и същи начин. "Те вадят страховете на обикновения гражданин, започват с патриотизъм, заиграват се с популистки тези и страхове, които много силно влияят на избирателите."

Според Керемедчиев за България е важно да постави сериозно въпроса за охраната на европейските граници, тъй като тя е в началото на европейската отбранителна система. По думите му след сигурността на второ място идва икономическата стабилност, която може да се постигне с диверсификация на газовите доставки и подобряване на бизнес средата

Според бившия външен министър страната е административно подготвена за влизане в Шенген, а това ще подобри комуникацията между държавите членки и трафикът ще е много по-свободен и лесен. Той обаче подчерта, че България не бива да бърза с присъединяването към еврозоната, тъй като еврото е под натиск, Гърция продължава да има сериозни икономически проблеми, а валутният борд за момента ни гарантира стабилност. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт