Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Отива ли в историята Южен поток

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев в Бизнес старт, 06.09.2016

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На срещата във Варна България заяви желанието си да развива газов хъб "Балкан" и показа готовност да бъде реализиран "Южен поток" по начин, различен от този в началото. Това каза председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни функцията и устройството на газовите хъбове в Западна Европа. "В тях се търгува газ и са изградени на членски принцип, като членовете им купуват и продават газ на заинтересовани страни търговци. Има критерии, че един хъб функционира нормално тогава, когато газът, който се търгува, сменя собствеността си минимум 15 пъти, докато достигне до крайни потребител, а броят на играчите  е най-малко 100".

Кънев допълни, че не всички хъбове в Западна Европа отговарят на посочените изисквания и затова много от тях се обединяват. Според него в страната може да се създаде минихъб, който да се развие и обедини с най-близкия до него - в Австрия. 

"Украйна няма да спре да бъде транзитьор на руски газ, тъй като не би било оправдано от стратегическа гледна точка "Газпром" да затвори напълно транзита през Украйна, защото може да го използва по някакъв начин за влияние върху пазара", каза още експертът.

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт