Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Банковият сектор след стрес тестовете

Финансистът Андрей Пръмов в Бизнес старт, 06.09.2016

Финансистът Андрей Пръмов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Андрей Пръмов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската банкова система остава стабилна след стрес тестовете и можем да очакваме оживление при кредитирането в традиционния му вид от страна на повечето банки. Това каза финансистът Андрей Пръмов в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му през последните 5 години банковият сектор се е променил значително, като печалбите в сектора идват основно по линия на приходи от такси и комисиони, а не от собствена дейност като лихвен марж.

"Структурата на активите и начинът на банкиране се промениха и след 2008 банките от развития свят все повече се управляват от отделите на риска, отколкото от кредитните и отделите за операции на паричните пазари. Това води до реално намаляване на конкурентоспособността и доходността от банковите операции", коментира експертът, допълвайки неясния ефект от паричната политика на отрицателни лихви. 

Според Пръмов България трябва да се стреми да влезе възможно най-бързо в еврозоната. "Не че това е най-добрият възможен вариант за България теоретично, но е единственият", подчерта той. По думите му страната има нужда от по-либерална парична политика, а валутният борд се е изчерпал. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт