Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вътрешното търсене ще се засилва като фактор за растежа

Икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов в Бизнес старт, 02.09.2016

Лъчезар Богданов, икономист от Индъстри Уоч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лъчезар Богданов, икономист от Индъстри Уоч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През следващите години е възможно преструктуриране на икономиката в посока на засилване на вътрешното търсене, което включва както крайното потребление, така и инвестиционното търсене. Това заяви икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той обясни, че в петте години след дъното на кризата през 2009-2010 износът е бил целият двигател на икономическия растеж, а растежът в заетостта се е концентрирал изключително в експортноориентираните сектори. Икономистът прогнозира, че това значение ще отслабне. 

Според Богданов има три фактора, които могат да допринесат за засилването на вътрешното търсене. Единият е раздвижването на пазара на труда през последните 2 години, което дава повече оптимизъм на домакинствата, другият - поведението на самите предприятия, които през последните години не инвестират особено активно, а основно погасяват задълженията си, и на трето място са банките.

"Несигурността, която секторът преживя - 5 години на лоши кредити, кризата с КТБ, решението да има преглед на качеството на активите, го направи по-консервативен и предпазлив. Надяваме се, че прегледът на качеството на активите и стрес тестовете дават поне една основа за яснота какво се случва с банките, за да се даде старт на по-активно банкиране през следващите месеци и години", посочи икономистът.

По думите му България става по-интересна за чуждестранни инвеститори, но проблемът е, че това не се случва с достатъчно бързи темпове. "Една от причините е, че у нас много неща стават бавно, особено когато става дума за координация на няколко процеса, зависими от публичната администрация", каза той. Според Богданов другата причина е разваленият през последните 20 години имидж на страната заради несигурността, организираната престъпност и лошата съдебна система. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт