Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политиката все по-малко влияе върху икономиката

Журналистът Валери Тодоров в Бизнес старт, 02.09.2016

Журналистът Валери Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Журналистът Валери Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Г-20 е по-скоро един консултационен форум, на който се прави опит да се изготви механизъм, с който да се влияе на световните процеси. Налице е тенденцията политиката все по-малко да влияе върху икономиката. Това каза журналистът Валери Тодоров в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му се забелязва раздробяване на проблемите и наличие на все повече зони на несигурност, които искат инвестиции и създават дефицити, които вече не могат да се регулират с политически средства. "Ако преди можеше на по-голям мащаб да се решават повече проблеми, сега болезнените точки се увеличават, възможностите за влияние върху тях намаляват и дефицитът на внимание към всяка от тези точки след това се обръща в много сериозни проблеми", обясни журналистът. 

Според Тодоров липсва международен механизъм, който да въведе правилата. "Страните от Г-20 правят опит да внесат някакъв ред, но самите те са подложени на вътрешна нестабилност и изпитват достатъчно свои проблеми, за да решават общите", допълни той. 

Журналистът коментира и ситуацията в Източна Европа и санкциите срещу Русия, като подчерта, че те са станали причина руската икономика да се дисциплинира и да се опита да реши вътрешните си проблеми, както и да се пренасочи към други партньори. По думите му това води до сътресения в световната икономика и търговия, които ще се забележат по-нататък в инвестициите. 

"Ако Турция премине към свободен визов режим с ЕС, ще се създаде трудно контролируемо поле в много големи геополитически зони. Ако границата се отвори рязко, проблемите могат да се окажат изключително тежки за страните, които са локомотив за европейската икономика", каза още Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт