Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се представят българските компании в ЦИЕ?

Милена Виденова от Кофас България в Бизнес старт, 02.09.2016

Милена Виденова от Кофас България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милена Виденова от Кофас България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Броят на българските компании в топ 500 на Централна и Източна Европа остава непроменен, но те отстъпват леко като позиции. Това каза Милена Виденова от Кофас България в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя обяви, че оборотът на българските компании спада, като обясни това с факта, че има много фирми от енергийния сектор, върху които са оказали влияние ниските цени на петрола. Друга особеност е, че приносът на българските фирми към работните места спрямо БВП е най-нисък - 0,7%, при средно за региона 4%.

Най-много представители в класацията имат компаниите от енергийния сектор, търговията със суровини и минерали, експрес логистиката и дистрибуцията. 

Виденова посочи, че в България се наблюдава т.нар. наваксващ ефект и е много важно какви директни инвестиции предстои да се направят и до каква степен ще се засили износът. По думите й нашата страна ще бъде засегната индиректно от Brexit по линия на износа. 

"По-скоро България има шанс с наваксването между двата програмни периода по еврофондовете, защото ефектът от усвояването на средствата по втория период все още не се вижда като цифри нито у нас, нито в другите държави от региона", каза още Виденова. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт