Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как трябва да бъде управляван Сребърният фонд?

Васил Велев от АИКБ и бившият социален министър Лидия Шулева в Бизнес старт, 01.09.2016

Васил Велев от АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев от АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сребърният фонд трябва да се отдели от фискалния резерв и да бъде управляван по-активно, както се прави в другите страни. Това каза Васил Велев от АИКБ в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му сериозно ограничение се явява забраната на фонда да инвестира в български ДЦК и акции на български компании. "Ние сме уникални с тази забрана да инвестираме в собствената си икономика и да купуваме облигации на собствената си държава", коментира той. 

"Реално ние нямаме Сребърен фонд, защото той няма нищо общо с идеите, които заложихме при създаването му", заяви бившият социален министър Лидия Шулева. "През първите години от разработването на фонда нашите изчисления показваха, че до 2016-2019 трябва да имаме 15 млрд.", посочи тя, допълвайки, че причините това да не се случи са, че не са били отделяни необходимите средства за него, както и липсата на активно управление.

Според Васил Велев рискът от злоупотреби, ако фондът започне да инвестира в български инструменти, може да бъде ограничен чрез разумни законодателни решения и избор на международно управляващо дружество. Експертът посочи също, че Сребърният фонд би могъл да изиграе ролята на катализатор на капиталовия пазар, тъй като основните инвеститори на него сега, а именно големите частни пенсионни фондове, разполагат със сходен обем средства. 

Вижте целия разговор в двете видеа:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт