Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Провалят ли се преговорите за TTIP между ЕС и САЩ

Тодор Галев, анализатор от ЦИД, и доц. Костадин Грозев, преподавател в СУ, в Бизнес старт, 30.08.2016

Тодор Галев, анализатор от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев, анализатор от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Натрупаха се няколко негативни развития в преговорите за TTIP между САЩ и ЕС. От една страна, кандидат-президентската надпревара в САЩ и позицията на Тръмп и Клинтън по този въпрос, а от друга - с потенциалното излизане на Великобритания от ЕС Европа загуби най-силния си поддръжник на Трансатлантическото търговско споразумение. Това коментира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тодор Галев в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Голямата заплаха както за САЩ, така и в глобален план не са преговорите за Трансатлантическото сътрудничество, а за партньорството в района на Тихия океан. Заради тези страхове пострадаха преговорите и бъдещето на TTIP, коментира от своя страна преподавателят от СУ доц. Костадин Грозев

Преговорите за TTIP трябваше да произведат резултати преди президентската кампания в САЩ и особено преди престоящите избори във Франция и Германия през следващата година, смята той. По думите му в момента сме навлезли в политическо говорене, което до голяма степен обрича преговорите на забуксуване, ако не и на тотален неуспех. Доц, Грозев поясни, че преговорите се водят по 27 глави, а противоречията са големи, поради което реалните шансове за достигането до споразумение са много малки. 

По-голямата търговска интеграция със САЩ винаги е добър шанс за развитие на България, коментира още Галев. По думите му в периода 2006-2014 българските фирми с американско участие са се увеличили и като брой, и като присъствие. "Заетите в тези фирми от 11,5 хил. са скочили до 22 хил., докато оборотите са се увеличили почти три пъти - от приблизително 700 млн. евро до над 2 млрд. евро през 2014", коментира още той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт