Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Рисковете за България от Европа на две скорости

Зинаида Златанова, експерт по европейски политики, в Бизнес старт, 29.08.2016

Зинаида Златанова, експерт по европейски политики. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Зинаида Златанова, експерт по европейски политики. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 2007 България няма никакъв напредък по отношение на европейската интеграция - тя не е член нито на Шенген, нито на еврозоната, нито на банковия съюз. При всички тези идеи за Европа на две скорости има огромен риск България да изпадне в периферията не само от гледна точка на Шенген и еврозоната, но и по отношение на европейските фондове. Държава, която не участва солидарно в интеграционните процеси, няма как да претендира за солидарно финансиране.

Това каза експертът по европейски политики, бивш вицепремиер по еврофондовете и ръководител на представителството на ЕК в България Зинаида Златанова в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според нея България трябва да се бори с всички усилия и политически ресурси максимално бързо да бъде приета в Шенген. Златанова бе категорична, че като страна член на ЕС България винаги трябва да поставя Европа, а не трети страни в центъра на интереса си.  

Експертът коментира и предстоящата за Европа гореща политическа есен. "По време на срещите на Меркел с европейските лидери се очертаха много разностранни искания и интереси, като започнем с това, че южните държави поискаха по-малко мерки за икономии, северните искат да се избегне Европа на две скорости, от Вишеградската четворка се чуха гласове за създаването европейска армия. Гърция и Испания непрекъснато искат повече икономически растеж, а Румъния и Полша настояват за много по-голяма роля в процеса на взимане на решения за новите държави членки от Източна Европа", обясни тя.

Според Златанова има две неща, които биха могли да обединят Европа сега. "Първо, да се върнем там, откъдето тръгнахме преди повече от 60 години, защото то не е по-малко актуално, Европа тръгва от криза, война, бедност, абсолютно разрушена икономика и успява да стане най-благоденстващата територия на света. И второ, трябва да се вземат такива мерки, с които гражданите да почувстват, че Европа е източникът на тяхното благоденствие", обяви експертът. 

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт