Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Можем ли да се преборим с кражбата на изкуство

Елена Кискинова и Петко Трухчев в Бизнес старт, 26.08.2016

Елена Кискинова от Българската асоциация на музикалните продуценти и музикалният блогър Петко Трухчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елена Кискинова от Българската асоциация на музикалните продуценти и музикалният блогър Петко Трухчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След като музикалните продуценти и издателските компании имат претенции срещу това да се разпространява музика по нелегален начин, трябва да се замислим какво предлагат те така, че да са адекватни на днешната среда, която е засипана с възможности за кражба на интелектуална собственост. Това каза музикалният блогър Петко Трухчев в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев.

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria заедно с Елена Кискинова от Българската асоциация на музикалните продуценти той коментира скандала с изтичането на най-новия албум на Бритни Спиърс пет дни преди официалната му премиера на 26 август.

"Този пример показва, че продуцентът не е бил далновиден и не е предвидил това, което може да стане и би коствало милиони. Това ще се отрази негативно и на класирането на Спиърс в World Album Charts, което ще е голямо разочарование за феновете", допълни Трухчев.

По думите на Кискинова случилото се в Мексико е в резултата на грешка на верига магазини за дистрибуция и не е било осъзната политика от страна на продуцентите. 

"Преди няколко години започна проучване сред потребителите и беше определено новите премиери да бъдат обявявани в един ден - това са т. нар. музикални петъци. Има немалко аргументи – преди всичко феновете купуват и потребяват най-много музика в края на седмицата, хората са най-активни в социалните мрежи в петък, събота и неделя. Петък е ден за пазаруване, положителен и хубав ден като начало на уикенда", обясни тя. 

Кискинова допълни, че пиратството нанася огромни щети не само на индустрията, но и на цялото общество. "Това е и икономически проблем, който е свързан с пари, с ДДС, със загуба и за държавата заради пропуснатите ползи."

Целия разговор може да видите във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт