Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се развива пазарът на електромобили в България

Красен Матеев от БАЕПС в Бизнес старт, 26.08.2016

Красен Матеев от БАЕПС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красен Матеев от БАЕПС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напълно е възможно България да стане един от производителите на електромобили. През последната една година технологиите се развиха доста бързо в световен мащаб - както по отношение на тези автомобили, така и по отношение на зарядната инфраструктура. В България изглежда не изоставаме и се поражда все по-голям интерес. Това заяви Красен Матеев от Българска асоциация електрически превозни средства в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той обяви, че към момента между 50 и 60 са зарядните станции с различен капацитет в страната. Те са основно в големите градове - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, като броят им непрекъснато расте.  

По думите му електромобилите имат два основни аспекта - те са доста по-удобни от конвенционалните автомобили, а инвестицията в тях е икономически оправдана

Матеев представи и проект на мини електромобил, предназначен за бизнеса, който асоциацията разработва в консорциум с няколко европейски държави. Върху едно стандартно шаси ще може да се слага различен тип каросерии и купета в зависимост от това за какво ще се ползва. Предвидено е това да може да става лесно и бързо. 

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт