Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Зърнопроизводителите очакват рекордно ниски финансови приходи

Светослав Русалов в Бизнес старт, 25.08.2016

Светослав Русалов, председател на НАЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светослав Русалов, председател на НАЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реколтата на пшеница в България е с около 7% по-висока спрямо миналата година, но цената спадна с около 20%. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

„Тези резултати водят до негативен финансов резултат за българския зърнопроизводител и на места, където са по-големи производствените разходи, тази година има колеги, които не могат да реализират финансова печалба. Това се отразява негативно върху целия зърнопроизводителен сектор в България“.

През следващата година може би ще бъдат намалени площите, засети с пшеница, каза Русалов.

По думите на председателя на НАЗ очакванията лошите резултати от пшеницата да бъдат компенсирани от по-добри приходи от пролетните култури не се оправдават.

„Двумесечните суши оказаха негативно влияние върху посевите. Слънчогледът в момента се прибира и добивите са наполовина спрямо миналогодишните. Това също ще донесе лош финансов резултат. Добивите са около 150-160 кг“.

При царевицата положението е „малко по-трагично“, каза още Русалов.

„Има региони, в които ще се жъне царевица от порядъка на 150 – 200 кг. - Разград, Омуртаг, Русе. Там е толкова зле, че площите ще бъдат само почиствани, а няма да се търси прибиране на реколта“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт