Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пшеницата поевтинява с 10-15%

Васил Симов в Бизнес старт, 25.08.2016

Васил Симов, Софийска стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Симов, Софийска стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изсипва се голямо количество пшеница на пазара и бута цената към по-ниски котировки в сравнение с минали години. Това коментира Васил Симов от Софийска стокова борса в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

“Българската реколта от пшеница е доста добра. По предварителни данни е над 5 млн. тона хлебна пшеница. Това е повече от обичайното. Свикнали сме в България да прибираме около 4,5 до 4,8 тона. Това е в унисон със световните тенденции. Световната реколта също е рекордна - над 740 млн. тона, като в други години трудно е надхвърляла 650-680 млн. тона“.

На българските зърнопроизводители им е най-трудно да се борят с двата гиганта – Русия и Украйна. И при тях има рекордни добиви – около 40% по-добра реколта, каза Симов.

„Хлебната пшеница в България и в Унгария е 141 и 143 долара на тон, а в Русия е около 170. Същата е цената и в Украйна. Миналата година цените бяха между 180 и 200 долара за тон. Това е чувствително поевтиняване - между 10 и 15% за различните пазари“.

В България добивите на царевица са лоши заради сушата, но реколтата в света ще бъде още по-добра, отколкото тази на пшеницата. Това ще натисне цените надолу, каза още Симов.

За слънчогледа още няма окончателни данни, но също се вижда леко поевтиняване на световните пазари заради относително добрите добиви, които се очакват“.

До колко тази тенденция ще се окаже устойчива във времето?

Вижте целия коментар:

Последни новини
Още от Бизнес старт