Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Имало ли е наистина планове за обща валута на Варшавския договор

Проф. Искра Баева в Бизнес старт, 25.08.2016

Проф. Искра Баева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Искра Баева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планове за това какво ще стане при война между Варшавския договор и Северноатлантическия пакт безспорно е имало. Идеята за обща валута обаче е по-скоро сензация, която се вписва в сегашния конфликт. Това заяви историкът проф. Искра Баева в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. "Трудно мога да си представя, че в превзета и окупирана Западна Европа би се въвела валутата злота. Това е интерпретация, която е обърната към днешния конфликт, а не в миналото", допълни тя.

По думите й актуалната през последните няколко дни тема отваря въпроса за това дали в миналото СИВ е имал планове за създаване на единна валута, каквито планове се реализират при западноевропейската интеграция с еврото. "Архивни документи показват, че е имало такива идеи", заяви Баева.

Според нея въвеждането на единна валута в много държави, дори в такива, които са обединени като ЕС, поражда много проблеми.

"Идеята, която продължава да се дискутира и с Brexit, е ЕС да се федерализира и да се затегнат връзките между държавите, следвайки модела на САЩ. Само че има едно огромна разлика – първо САЩ са единна държава и второ – те се създават от колонии, а не от самостоятелни държави. Докато в ЕС членуват както държави със стара и велика история, така и малки държави. Но дори в по-малките държави национализмът не само, че не отминал, а се завръща", каза още Баева.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт