Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво научихме от срещата между Меркел, Оланд и Ренци?

проф. Динко Динков, преподавател в УНСС, и Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в Бизнес старт, 23.08.2016

проф. Динко Динков, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria проф. Динко Динков, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата между германския канцлер Ангела Меркел, италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд на италианския остров Вентотене в Тиренско море може да бъде прочетена като опит на тези страни да насочат вниманието на обществеността в ЕС към основополагащите идеи, върху които се разви интеграционният модел след Втората световна война. През последните две десетилетия се наблюдават сериозни отклонения от него. Това каза проф. Динко Динков, преподавател в УНСС, в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

В момента има сериозно противопоставяне между основополагащите страни на ЕС и старите държави членки и страните от Източна Европа, коментира от своя страна Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Тримата европейски лидери трябва да обединят много бързо своите позиции и намерят поддръжници, за да могат да се изгладят противоречията, които стават все по-дълбоки, смята той. "Трябва да се вземе решение по какъв път ще тръгне Обединена Европа – дали това ще бъде Европа на отворените врати или Европа, която все повече ще защитава интересите на всяка една от страните членки", отбеляза експертът. 

Проф. Динков коментира още дали Европа ще издържи икономически, може ли да стане по-социална и ще успее ли да задържи този стандарт, които осигуряваше на своите граждани до момента. „Богатството се мести на изток. Това трябва да се разбира като голямата заплаха за европейската идея и за модела на развитие, зададен от Европа", отбеляза той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт