Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нужен ли е кеш в 21 век

Проф. Георги Димитров, фондация Право и Интернет; Бизнес старт; 19.08.2016

Проф. Георги Димитров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Георги Димитров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Манталитетът в една държава е основният определящ отношението към безналичните плащания фактор в една държава. Това заяви проф. Георги Димитров от фондация "Право и Интернет" в Бизнес старт с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира новините, че, докато в скандинавските страни кешовите плащания са по-малко от 10% от всички транзакции, в други големи икономики като Германия и Италия хората са по-скоро недоверчиви към съвременните технологии за разплащане.

По думите му създаването на биткойн е "първата лястовичка", която ще предопредели големите технологични промени в този сектор. Все пак, подчерта той, биткойн беше измислен с цел подобряването на трансграничната търговия, а не вътрешната. 

Предимството на киберпарите е, че цената за разплащането с тях е много ниска, всъщност почти нулева, каза проф. Димитров по повод забележка, че между 0,5% и 1% от БВП отиват за поддържане на паричната система. Поради тази причина те не са благоприятни за банките, тъй като те "от това живеят".

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт