Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Над 670 хил. тона е количеството на разпиляваната храна в България

Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, в Бизнес старт, 19.08.2016

Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Храната, която преминава през Българска хранителна банка за една календарна година е от порядъка на 270 т., което възлиза на над 600 хил. лв годишно. Количеството на разпиляваната храна в България достига над 670 хил. тона или по-малко от половин процент. Има огромен ресурс, който се разпилява и който може да подпомогне над 1,5 млн. българи, живеещи под прага на бедност. Това каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ достатъчно добра регламентация, контрол и прозрачно управление на дарените храни могат да гарантират липсата на злоупотреби с премахването на ДДС върху храните. С разработените текстове от експертна група, които ще намерят за първи път място в Закона за храните и неговото приемане от парламента през есента, се върви към стандартизация на типовете субекти, които биха били реципиенти на дарените храни и лесно биха подлежали на съответния контрол, коментира още тя. 

„Нашите предложения са свързани с нулева ставка на ДДС за даряване на храни, които са до 1% от годишния оборот на компанията дарител и са в разумни срокове по отношение на групите храни, близки до срока на годност“. С тези два допълнителни лимита се ограничава възможността да има злоупотреби и голямо изтичане на средства от държавния бюджет, отбеляза тя. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт