Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Плановете за управление на риска от наводнения ще бъдат готови до края на 2016

Добромир Симидчиев, експерт по регионална политика, в Бизнес старт, 18.08.2016

Добромир Симидчиев, експерт по регионална политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Добромир Симидчиев, експерт по регионална политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До края на 2016 плановете за управление на риска от наводнения ще бъдат готови, с което страната няма да бъде в нарушение и в риск от загуба на средства. Въпреки забавянето, проектът ще бъде изпълнен. За първи път България ще има планове за управление на риска от наводнения, които са професионално направени и с много високо ниво на сложност на анализа. Това коментира експертът по регионална политика Добромир Симидчиев в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Планът за управление на риска от наводнения е изискуем по директива, транспонирана през 2010 в Закона за водите. Той преминава през няколко дейности – предварителна оценка на риска от наводнения, карта на застрашените територии и изготвяне на планове за управление на риска от наводнения, обясни експертът.

По думите му Министерство на околната среда и водите решава да оформи подобен проект и възложи тези дейности на своите четири басейнови дирекции. В част от дейностите, сред които екологични оценки, цифровизиране и изработване на карти, дигитализиране на географски данни, басейновите дирекции се натъкват на голяма конкуренция на пазара и обжалване на процедури, което забавя процеса и застрашава изпълнението на целия проект. Виждайки, че има риск от неизпълнение, Министерството изважда тези дейности, за може проектът да продължи, обясни Симидчиев. Това забавяне води до резултата, че не всичко ще може да се финансира от ОП "Околна среда", а за част от дейностите под 3 млн. ще бъдат необходимо национално финансиране, посочи той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт