Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо България изостава в областта на иновациите?

Проф. дхн Георги Вайсилов, председател на изпълнителния съвет на Фонд Научни изследвания, в Бизнес старт, 17.08.2016

Проф. дхн Георги Вайсилов, председател на изпълнителния съвет на Фонд Научни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. дхн Георги Вайсилов, председател на изпълнителния съвет на Фонд Научни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавното финансиране за научни изследвания е един от основните компоненти в глобалния иновационен индекс, което обяснява защо България се нарежда на едно от последните места сред страните в ЕС в областта на иновациите. Това коментира проф. дхн Георги Николов Вайсилов, председател на изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“, в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през последните години се наблюдава сериозен спад не само на финансирането, но и на усвояването на средства от страна на Фонд „Научни изследвания“. Той коментира още провежданите в момента конкурсите от Фонда, отбелязвайки, че по начина, по който са били подготвени за тази година, те излизат извън рамката за държавна помощ за научни изследвания, така че могат да бъдат провеждани без нарушение на съответните регламенти. В момента са отворени два конкурса - един за фундаментални изследвания и един за изследвания на млади учени, допълни проф. Вайсилов. Финансирането за конкурса за фундаментални изследвания е в порядъка от 30 до 120 хил. лв на отделен проект, а за младежките проекти достига до 20 хил. лв на проект. 

В момента се обсъжда нов вариант на Националната стратегия за научни изследвания, която е обвързана с Иновационната стратегия за интелигентната специализация. По този начин ще се създаде обща платформа, в която ще се развиват както иновациите, така и изследванията, коментира още той. По думите му също така се планира изготвянето на дългосрочен план за развитие на Фонда, който ще включва съвместни дейности с други организации, финансиращи научни изследвания, като Националния иновационен фонд.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт