Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инвалидните пенсии в България достигат 451 хил. за първото полугодие

Александър Дубина от Центъра за психологически изследвания и Красимир Коцев от НСХУБ в Бизнес старт, 17.08.2016

Александър Дубина от Центъра за психологически изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Дубина от Центъра за психологически изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма пазар на труда за хора с увреждания, тъй като не съществува нито предлагане, нито търсене. Това каза Александър Дубина от Центъра за психологически изследвания в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му всяка година Агенция за хората с увреждания получава средства, които да предоставя безвъзмездно на работодатели с цел приспособяване на място за тези лица. Освен това, се изплаща и минималната работна заплата в рамките на период от 3 години, ако бъдат назначени хора с увреждания. "Въпреки това, работодателите нямат интерес и тези пари не се усвояват", поясни Дубина. 

По данни на ЕК в държавите членки на ЕС хората с увреждания достигат около 15,6%, докато в България делът им е 9%. Това коментира от своя страна председателят на Националния съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) Красимир Коцев. Според него трябва да се подобри координацията между отделните институции и дейността на контролните системи, за да има положителни промени на пазара на труда за хора с увреждания. Коцев уточни още, че броят на раздадените пенсии е равен на броя на хората, които ги получават. По данни на НОИ инвалидните пенсии в България достигат 451 хил. за първото полугодие. Единственият проблем е свързан с 49 хил. пенсии, изплащани на хора, които никога не се трудили, или на деца с увреждания, смята той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт